tirsdag, desember 14, 2010

Kranglet med kalenderluke 14

Klokka er halv tre, og dagens mest berettelsesverdige hendelse er at jeg slet veldig med åpne luke nummer 14 i julekalenderen min. Jeg tror det tyder på at jeg er i ferd med å gå inn i sånn julekoma, og jeg tenker at det nesten hadde vært morsommere å ha flere eksamener. Hadde det ikke vært for at eksamenene skulle vurderes med sånn skummel karakter, ville det jo bare vært morsomt å ha flere.

Eidsivatings eldre kristenrett, som jeg fordypa meg i rett før julekoma-tilstanden inntraff, er faktisk riktig så festlig lesning. Den tar ganske grundig for seg hvordan man skal ta seg av nyfødte barn. I avsnittet Om vanskapninger står det at disse skal få leve opp. Derimot misfostre, som det står ganske så uklart definert hva er, kan man begrave levende, eller i alle fall putte i et hull med en plate over og vente på at skal dø, så lenge man passer på at verken hunder eller ravner får tak i det. Om ikke annet, førte kristingen av Norge til at det ble litt system på den ugudelige barneutsettingen de hedenske vikingene drev med.

Så satt kristenretten enkelte begrensninger for seksuell utfoldelse. I avsnittet Ne kono ma fa står dette beskrevet. Ne kono ma fa, må vel på normalisert norrønt bli Ne konu má fá, yngre norrøn uttale: Ne kånu må få, og enda morsommere med islandsk uttale: Ne kånu mao fao! Altså når man ikke får kona... Avsnittet går som følger (jeg skriver av en eksisterende oversettelse, og gidder ikke oppgi kilde bare for å benytte meg av de frihetene jeg føler jeg kan ta meg når ingen skal sette karakter på meg og fordi at jeg ikke husker navnet på oversetter):

Ingen skal ha samleie i de tre ukene som er nest før jul, og ikke før åttende dag, og ikke de tre ukene som er nest før Jonsmesse, og ikke tre uker før mikkelsmesse.
Ikke to uker før sjuukersfasten.
Gjør han det: 6 øre til biskopen
I langfasten, da er boten tre merker.
Men hvis en mann ligger med en kvinne når det er 3-øresdag om morgenen etter, da er det 3 øre i bot, og det skal biskopen ha.


Jeg synes dagens adventstradisjoner med sjokoladekalender er hakket vassere. Ikke for at jeg sexer så mye rundt at det gjør noe. Men jeg er likevel større tilhenger av sjokoladekalendre.

Visse begrensinger er det også i matveien. Hester og hunder var ikke kirken begeistret for at man spiste:

Men hvis en mann går seg vill ute i skogen, hvis han har gått i sju dager og sju netter, og hvis en hund følger han, da skal han før ete hunden enn hunden eter han.
Men hvis han treffer på en hest, da skal han før ete hesten enn sulte lenger.


Gulatingsloven har også et spesifikt forbud mot å spise kjøtt av dyr som mennesker har hatt seksuell omgang med. Eidsivatings kristenrett har ikke et slikt forbud, så vidt jeg har sett, og jeg lurer på om det kan ha vært tillatt i Eidsivatings lagdømme, eller om det rett og slett ikke var så vanlig å ha sex med dyrene sine her i området.

Ellers er Om blodskam verdt å ta en titt på:

Det er 17 kvinner som en mann blir ubotemann av, hvis han ligger med dem, eller gifter seg med dem. En er mor, den andre datter, den tredje søster, 4 er sønnedatter, 5 datterdatter, 6 brordatter, 7 søsterdatter, 8. Stemor, 9. Sønnekone, 10 brorkone, 11. Stedatter, 12. Mor til en manns kone, 13. Er søster til en manns kone, 14. Farmor, 15. Morsøster, 16. Farmor, 17. Mormor.

Nummer 14 skulle vært farsøster, men avskriveren som står bak den oversatte teksten slurvet litt der. Lurer på om noen slapp unna straff etter samleie med tanta si på grunn av slurvinga. I alle fall er straffen for å ligge med disse kvinnene egentlig:

Den mannnen som ligger med en av disse, han har forbrutt gods og fred, land og løsøre, han skal fare til hedensk land og aldri komme der det er kristne mennesker.

Tja, det var de groteske utdragene fra Eidsivatings eldre kristenrett jeg følte jeg måtte dele med verden. Det måtte liksom ut, så jeg ikke blir traumatisert av bilder av 1200-tallets bønder som blir sendt til hedensk land for å ha ligget med mormora si eller spist kjøtt av hunden han hadde seksuell omgang med.

ÆSJ! Og fy!

Ellers er det ikke så mye mer jeg har å dele med verden for tiden. Sent i går klarte jeg å surre meg hjem til Hamar. Det var av nødvendighet for gartneriet i vinduskarmen, som jeg tidligere trodde jeg skulle slite med å holde liv i, har tatt helt av. Juleblomsten jeg fikk av mamma bare vokser og vokser og det var ikke plass til meg der lenger. Når jeg satt på kjøkkenet, angrep den meg i tide og utide fordi hodet dens har blitt for stort til at den klarer å holde det oppe. Dunk, dunk.Så jeg rømte fra de ville tilstandene.

Og om jeg ikke faller for dypt inn i julekomaen, kommer det sikkert snart et nytt innlegg. Jeg må jo nesten skrive det obligatoriske blogginnlegget om jula. Enten om de kristne aspektene ved den, om alle menneskene som ikke har en fin jul, om julestresset, barndommens jul eller om hvor flink man har vært til å kjøpe julegaver. Sistnevnte er jeg ikke. Jeg har kjøpt tre da. Og følte jeg var godt i gang før jeg kom på at de tre jeg hadde kjøpt til, også hadde bursdag på denne tiden av året, og at jeg altså må kjøpe enda en gave til hver av dem. Men jeg har heldigvis ikke så mange venner og derfor heller ikke så mange å kjøpe gaver til, så julepanikken har ennå ikke grepet meg.

I fjor ble juleinnlegget mitt et ganske krast utspill mot dorullnisser og juleverksted om jeg ikke husker feil. Nei, det gjør jeg ikke, jeg sjekket arkivet for å se om fjorårets juleinnlegg var noe å lenke til, og det var det fader meg. Jeg er dødsvittig! Alle andre som i likhet med meg har masser av tid til rådighet, burde lese dette: http://udduddudda.blogspot.com/2009_12_01_archive.html

Hva skal jeg lange ut mot i år?

1 kommentar:

Ida sa...

Haha :D Nei og nei så morsomt pensum dere har :P Det var jammen godt de hadde noen lover for å ikke sexe rundt med blodsbånd og inngifta. Tenk at de sa det var greit å grave ned misfostre eller stappe dem ned i et hull med en plate over :P Haha :P UFF! Det var brutale tider.
Ja, det hadde vært kjempekoselig med pizza i jula! Jeg stemmer for det! :)) Vi kan jo erobre Peppes en av dagene mellom juleaften og nyttår f.eks? :D