lørdag, juli 03, 2010

Stykkevis og delt, faktisk ganske så partert, om Uppsala

Nå har de danske, trønderske, nordnorske og svenskfinske fantomstemmene i hodet litt etter litt begynt å bli vagere. Egentlig er det litt trist :( Og kanskje nettopp litt derfor tenker jeg at Uppsala må blogges om så fort som mulig, før de gode minnene blir altfor svake! Men hvor skal jeg starte? Tre uker er litt mye å gjengi…

Jo, jeg vet det, jeg roter det til, skriver det hele litt sånn stykkevis og delt, faktisk ganske så partert! Jeg bare syr sammen alt det jeg forsøkte å blogge da jeg ikke hadde internett. Den gang da jeg brukte all tid jeg hadde alene på rommet mitt til å 1) Lese om en finskestisk bulimiker 2) Høre på Detektivbyrån og Carla Bruni (Ja, den nakne modelldama til Sarkozy har laget musikk…) 3) ta sykt mange rare bilder av meg selv med photobooth, av typen:

Også altså 4) Blogge blogginnlegg som ikke før nå finner veien inn på verdensveven.

Jeg blogget...

...om TP på Flogstad

Hovedstaden i Lule i Lappland er Jokkmokk. Pinnsvin onanerer. Bamse spiser honning uten skje. Cuba var den største sukkereksportøren på 80-tallet. På 80-tallet var bandy utvilsomt stort i Sverige, og så var Djurgården òg. Sverige vant alt i OS. I alle fall om ikke Sovjetunionen vant. Tyskland var to land, hvorav det var vest som var den største humleprodusenten. Det var herr Faber som på 1700-tallet åpnet verdens første blyantfabrikk. Den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz er museum, men Stradivarius kom ei fra Polen, men derimot fra Cremona. Lyon er, i alle fall på 80-tallet, Frankrikes tredje største by. Trondheim er Norges. Det regner i Bergen. Södermannsland er aldri svaret på noen ting. Det er derimot Falun og Hammarby. Og alle svenske steder vi aaaldri har hørt om.

Likeledes er det verken Selma Lagerlöf eller Strindberg som har skrevet bøkene, men gjerne Tage Danielsson. Mesterdetektiven Blomkvist heter Kalle til fornavn. Og man drar heller få kaker på å ha studert svensk litteratur.

Men hva gjorde Sigmund Freud som sjuåring på foreldrenes soverom?
Han kissad.

Karolina Karlsson er kanskje tynn og spenstig nok til friidrett, men det er på tennisbanen hun tar seg godt ut i korte shorts. Eller det gjorde hun i alle fall på 80-tallet.

Derimot var det boxning skalden, altså DIKTAREN, for dei som ikkje skjønte det, lord Byron drev med.

USA er landet som er rikest på katter. Og en kastrert tupp heter, i alle fall på svensk, kalun.

En eller annen låt (Over troubled water) av Simon og Garfunkel lå på Kveldstoppen i HELE 54 uker!

Kanskje var spørsmålet om hva som veier x-antall tonn og går og går men aldri kommer til døra i London, vanskelig for svensker på 80-tallet… Jeg kan si det sånn at det er ikke snakk om en svenske som har gått seg bort i underbuksa...

Den første kontaktannonsen ble skrevet på 1700-tallet. Stockholm og København er de to eneste hovedstedene i verden som har fått grunnstoff oppkalt etter seg. Og ja, for alle som lurte, Sverige har en ambassade i Peru på 80-tallet.

Ingen tvil om at oppholdet i Uppsala har vært interessant og lærerikt!


…om saker og ting som daler ned fra himmelen på Flogstad


Flogstad er et underlig sted. Det er en studentby. Folk hiver ting ut av vinduene. Det virker som om det er hva studentene gjør for å markere at de forlater åstedet for årets studier. Etter avlagt eksamen, skriker de klokka ti og spiller dunk-dunk-musikk til leeeenge etter soloppgang. Og rundt soloppgang, eller kanskje hele tiden, bør man absolutt være varsom når man går rundt mellom høyhusene. Ut av vinduene og fra taket har det kommet flygende flasker (jada, ikke veldig originalt, men det blir bedre), Jan Guillou-bøker, TV-er, stoler, servise, senger og ja, det meste. Jeg skjønner ikke at overstått eksamen nødvendigvis skaper et behov for å hive ting ut av vinduene. Jeg har aldri kjent et sånt behov. Absolutt ikke. Men her er det så man gjør…

Jeg er glad jeg ikke bor permanent på studentby. Om jeg noen gang må gjøre det, kommer jeg til å investere i en hjelm.


…om det magiske vaskerommet

På Flogstad har de noe annet underlig også, blant annet et magisk vaskerom. Det er ganske fint. Synes jeg. Jeg er alltid veldig redd for å gjøre noe feil når jeg vasker klær. For jeg vil ikke at det skal gå som da mamma og pappa vaska alle klærne vi hadde tatt med oss på sommerferie til Italia, i blekemiddel. Det er ikke noe kult når alle klærne skifter farge, selv om pappas ene skjorte faktisk ble mer kledelig etter blekingen; få av mine klær ble. Jeg vil heller ikke ha bebiklær. For jeg er litt for stor til å bruke bebiklær, og jeg har heller ingen planer om å skaffe meg noen bebi i nærmeste fremtid. Også vil jeg ikke at verken knapper eller stretchen i klærne skal forsvinne.

Men klærne måtte vaskes! Man kan ikke gå rundt i skitne klær, nei, det skulle tatt seg ut! Så jeg fant vaskerommet, som altså skulle vise seg å være magisk. Valgte meg en maskin, leste instruksene på maskina og vaskemiddelet, satte på maskinen, så at den satte i gang og forlot det magiske vaskerommet for en stund. Jeg gruet meg til å komme tilbake, for få av klærne mine ville jeg være i stand til å putte i tørketrommelen med rolig hjerte, og det er ikke plass til å tørke alle klærne på rommet mitt. Men dette utviklet seg aldri til et problem, for da jeg kom tilbake til det oh soo magiske vaskerommet, lå klærne mine oppå vaskemaskina TØRRE!

?
Ja, slik så jeg ut.

De var knusktørre!

Rene!

De hadde alle knapper intakte, hadde samme størrelse som tidligere. Samme farge. Like mye stretch. En sokk manglet sin likesinnede, men én sokk er bare vanlig svinn i enhver vaskeprosess. Slikt må man bare regne med! Det må være grenser for kravstorhet.

Nei, dette var magi!

Altså, når jeg sier det, mener jeg det på samme måten som da jeg var liten og sa jeg trodde på nissen og huldra og Odin og Frøya og spøkelser og… og… Jeg har jo aldri gjort det. Jeg fikk inn med morsmelka at alt hadde en naturlig forklaring, samme hvor utrolig ting hørtes ut i utgangspunktet. Samme hva slags underlige fenomener jeg hadde hørt om og presenterte for mamma, kunne hun komme opp med en eller annen fornuftig og naturlig forklaring fri for magi og liknende. Jeg har likevel alltid hatt lyst til å tro. Jeg bare klarer ikke.

Eller altså jeg tror på det trollet som spiser sokker, penner, hårstrikker og votter. Men intet annet klarer jeg å tro på, selv om jeg vil.

Og denne gangen vil jeg enda sterkere enn vanlig, for en naturlig forklaring vil nesten nødvendigvis inneholde et ukjent menneske som hadde nærkontakt med alt undertøyet mitt, både når det ble hengt inn i varmeskapet og tatt ut.

Ååå, som jeg ønsker å tro på det magiske vaskerommet!
---
…om runelesing og annen nerding:

Gaid: Dere studerer altså nordiske språk. Så hva har dere gjort i Sverige?
Vi: Lest runer!
Gaid: Å, er dere arkeologer?
Vi: Nei.
Gaid: Å, så dere er bare vanlige nerder?
Vi: Ja.

We løøhv Øpir og har selvfølgelig joinet fanklubben hans på facebook!

<3 <3 <3 <3

…om det flotte ordet INGINGO!

Men ikke om så mye annet av alt det andre morsomme vi drev med, men hva annet enn å lese og lære om runer, svensk språkvård, språkhistorie, svenske dialekter og svenske svordomar drev de stakkars, sommerstuderende nordiskstudentene med?

Altså utover å drikke mjød og diskutere språkrådsstridige nynorskformer?

Utover å diskutere den fascinerende drøvel-r-en (uvular r), som jeg stakk lampa halvveis nedi kjeften foran speilet for å se om jeg faktisk fikk til å uttale… ?

Utover å hoppe rundt en maistang og gå på stylter?

Å lære å si whiskey på diverse keltiske språk?

Å forsøke å skjelne mellom tonelag 1 og 2 på nordnorsk?

Spise sushi?

Vel, altså, utover disse tingene, som nordiskstudenter selvfølgelig driver med, så brøt vi titt og ofte ut i høylytt sang. Vi sang mang en gang av full røst i lystig lag!

Vi sang i gatene. Vi sang inne og ute, høyt og lavt, på nasj og på vors, falskt og en sjelden gang rent. Alma og Kathrine sang fra bordet (og absolutt alle andre tenkelige steder): Vad har du lagt i møssan? Vi sang på karaokebar med gratis inngang midtsommersnatt. Til og med Ole og Kjetil sang karaoke! Og for det vil de alltid være i våre hjerter :) Vi sang på norsk og engelsk og svensk og tysk og Iva fikk bursdagssangen sunget for seg på kinesisk, selv om jeg er litt usikker på om en kineser ville hørt at det var kinesisk ;)

Vi sang DDE, Åge Aleksandersn og Hans Rotmo. Vi sang julesanger. ABBA. Du gamla og du fria (tekstet på youtube og hjulpet av koselig blond svenske :P ). Den norske nasjonalsangen sang vi minst fem ganger (nei, ikke alle versene og hovedsaklig det av sangen som går så lavt at folk flest klarer å synge den, men det er jo ikke mye…). Selvfølgelig sang nordiskstudentene Nordmannen (millom bakkar og berg).

Men mest gikk det da i Bettan!

Og mer enn i synging gikk det i skriking! Og ja, vi holdt Flogstads skriketradisjon i live da alle de andre studentene dro hjem for sommeren!

Hilde danset i gatene! Enten hun ville eller ei ;) Kathrine danset på bordet! Enkelte døttet i trappene. Alma ble poetisk og skrev et vakkert dikt om osten som mugla. Ellers nasjet hun mye med spennende folk. Folk som var mer spennende enn nordkursfolka? Hæ, går´e an? Hun dro med meg på et slikt nasj. Tidlig om morgenen forlot hun meg i en badstue med rom, svenske visesangere og andre lumske typer. Skjønt hun ventet utenfor, så vi fikk spist Alma og Astrids pizza som nattmat/frokost. Jeg lover at dere skal få en kvart pizza hver om jeg noensinne kommer til Trondheim :)

Påfølgende morgen var vi på messe og prestevigning i Nordens største domkirke. Trønderne hadde litt tungt for å gå med på å kalle den det… Men den var nok det.

Store, gamle kirker, bibliotek, bøker og runesteiner! For et sted! Uppsala var en fin by! Jeg sa visst var. Den er nok fortsatt fin, men noe sier meg at den var enda finere da nordkursfolka var der :)

Sånn, nå har jeg skrevet stykkevis og delt, ganske så partert, ikke minst rotete og langt, om Uppsala!

Mission complete!

(PS: Hvis noen syntes hva vi lærte om svenske svordomar var litt lamet, sjekk ut: fittkramp.se !)

4 kommentarer:

Ida sa...

Oi, men det der var snodig! Enten er vaskerommet magisk, eller så er det nok noen som har tatt på trusene dine :o Uansett var det jo veldig pent gjort av den fremmede personen da. Får håpe han/hun ikke hadde pillet seg i nesen uten å vaske hendene i forveien. :o Det var litt av en studentby! Det pleier ikke å fly ting ut av studentbyvinduene der jeg bor! Er nok bare svenskene som er litt spesielle.

Tina sa...

Ferdig!

æ hi duttet sa...

saknar Uppsala

Renate sa...

Å, skulle så gjerne vært med! Og magisk vaskemaskin? Herlig!

Jeg har nesten lært å vaske arbeisskjorta mi nå, er såååå stolt:-D