mandag, mai 04, 2009

4. mai og hvorfor historie er et så viktig fag

I år har jeg hatt masse historie på skolen. Historie er et morsomt fag, i alle fall iblant. Det gjør at man klarer å se sammenhenger og skjønner hvorfor verden er som den er. For litt siden jobbet jeg med en oppgave om andre verdenskrig, og jeg tror at om jeg hadde jobbet med den oppgaven for litt over ett år siden, så ville jeg ikke blitt frastjålet så å si alt jeg eide for ett år siden.

Ja, for i dag, fjerde mai, merk dere datoen, er det ett år siden den skjebnesvangre natta ( http://udduddudda.blogspot.com/search?q=kakemonstrene+som+ble+robbet ) da jeg, alex og Gabi ble frastjålet bagene våre. Katastrofal hendelse, som jeg ville gjort hva som helst for å unngå. Tingen er at jeg tror vi kunne unngått det hele om vi hadde hatt noe bedre historiekunnskaper. For da jeg satte meg inn i Versaillesfreden, så jeg uante sammenhenger. Ja vel at vi lærte at Versaillestraktaten er hovedårsaken til andre verdenskrig, en annen ting er det at Versaillestraktaten er årsaken til at vi ble frastjålet veskene våre for et år siden.

Så hvorfor har Versaillestraktaten noe som helst med et veskerobberi i Kina 4. mai 2008 å gjøre?

Jeg elsker tilfeldigheter som gjør at verden ikke virker som en tilfeldighet lenger!

Her mistet vi bagene våre:Ja, dette er det berømte røde monumentet. Qingdaos største stolthet, eller i alle fall nest største. Førsteplassen blir selvfølgelig kapret av Tsingtao-ølet. Uansett bør man ikke klatre i det røde monumentet, spesielt ikke etter et par Tsingtao eller midt på natta. Som dere vet var vi så dumme. Mens vi var der oppe og følte oss som dronninger av hele verden, eller i alle fall Qindao, kom jeg på hva som var navnet på plassen rundt monumentet. Jeg syntes det var hysterisk morsomt at vi klatret i monumentet på The 4th of May square nettopp natta den fjerde mai. Dette kunne da ikke være tilfeldig?

Grunnet plassens navn kommer jeg aldri til å glemme hvilken dato veskerobberiet fant sted. Det slo meg aldri å finne ut hva datoen fjerde mai betyr for kineserne, og hvorfor de kunne finne på å kalle opp en plass etter den.

Det slo meg altså ikke før jeg satt bøyd over historiebøkene, eller egentlig wikipedia. Jeg syntes det var interessant at Kina var det eneste landet som nektet å underskrive avtalen. Det skyldtes Shandong-problemet. Shandong var jo interessant, tenkte jeg, for i Shandong ligger jo Qingdao som jeg har blitt så glad i. Jeg leste mer om Shandong-problemet. Versaillestraktaten ville gi tysk eiendom og overherredømme over Shandong og Qingdao til Japan. De straffet Tyskland, men kineserne syntes det var fryktelig dårlig gjort at deres land skulle bli gitt til Japan og at de selv ikke skulle få kontroll. 4. mai startet det voldsomme protester blant studenter i Beijing. Det var starten på den anti-imperialistiske, nasjonalistiske 4.mai-bevegelsen.

4. mai-bevegelsens tanker var nok med å påvirke kinas tidligere fiendtlige holdninger til utlandet og utlendinger.

Dere ser hvor jeg vil hen nå? Hvor dumme er man ikke når man som utlendinger oppfører seg såå uansvarlige fjerde mai på fjerde mai-plassen? Da må man nesten regne med bråk…

Hadde historiekunnskapene mine vært bedre ville jeg nok ikke oppført meg så provoserende overfor kineserne og ville nok ikke mistet veska, pengene, mp3-spilleren, billettene, brillene, mobilen og ordboka mi…

Moralen i dette innlegget er altså at man må jobbe ordentlig med historie på skolen, sånn at man ser de store sammenhengene og ikke blir frastjålet tingene sine.

(Det er også et generelt tips å ikke klatre på store røde monumenter eller andre turistattraksjoner midt på natta, eller ta med seg alle verdisakene sine ut på byen i veska, i alle fall ikke med mindre man tviholder på veska hele tiden…)

3 kommentarer:

Tina sa...

Enig, men jeg er ikke i stand til å lære meg historie. Hjernen min vil rett og slett ikke, den nekter, for den synes det er kjedelig :(

Var dere på toppen av dingsen? Håper ikke det!

Udda sa...

ehh...bare halvveis...

Anonym sa...

Kjempefin blogg du har.
www.oliviasin.blogg.no
:-)